СУ „Иван Вазов“ отново се включи в Европейската седмица на програмирането чрез програма „Запознайте се и програмирайте“

 

 През Сдружение „Вазовци“ учениците и учителите от СУ „Иван Вазов“ за четвърта поредна година участват в програмата „Запознайте се и програмирайте“ 2020, част от Европейската седмица на програмирането. Тази година в училището се осъществиха цели четири онлайн събития.

На 7-ми октомври се реализира първото събитие, като онлайн се включиха 20 ученици от 9 до 12 клас, които се запознаха с „Отворени данни и мобилни приложения за Космоса и Земята“. Лектор на събитието беше доц. д-р Милена Крумова-Йорданова от ТУ София и основател на EduTechFlag – организация, създаваща и подпомагаща ефективното използване на интелигентни и модерни практики в областта на образованието. На срещата учениците откриха какво е отворен код, кои големи софтуерни компании ползват отворени кодове и как могат да се ползват за образователни цели.

На 09.10.2020г., 24 ученика се запознаха с Ардуино – най-популярната в света платформа за хоби електроника и интерактивни системи. На 10.10.2020 година – във втората част на срещата, 16 ученици задно с Цветан Спасов – специалист по автоматизация и възпитаник на СУ „Иван Вазов“, създадоха първата си програма за измерване на температура и налягане на атмосферния въздух с помощта на сензори и микроконтролери на Ардуино Нано.

На 14.10.20 г. успешно премина онлайн събитието „Многообразие и междукултурни различия +Технологии“. В рамките на два часа д-р Милена Крумова запозна 18 участника с възможности за реален анализ на различни държави, на база на междукултурните им различия и технологии. Участниците се запознаха и с платформи за анализи на данни в реално време и интересни закономерности на макро ниво.

Последното събитие от седмицата на програмирането се проведе на 16.10.2020 г., когато д-р Клавдий Тютюлков от СУ „Св. Климент Охридски“ и академия „Никола Тесла“ запозна онлайн 26 участници с възможностите на платформата Ардуино Нано за извършване на физични измервания.

Участниците в 4-те събития получиха образователни пакети: папки с химикалки, моливи, ученически пособия, сертификати, брошури и програма на седмицата на програмирането, значки и гривни от НАСА. Най-изявените участници Цветан Въглярски, Люси Йонина, Имануел Горанов и Радост Горанова получиха награди за своето усърдие, внимание и отговори на поставените въпроси и задачи.

Програмата „Запознайте се и програмирайте“ е инициатива, създадена с цел да подкрепи изграждането на свят, в който младите хора притежават необходими дигитални умения за успешно развитие.

Програмата и събитията по нея се реализират благодарение на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, с финансовата подкрепа на SAP България и Techsoup Европа. За участието си през 2018 г., училището беше отличено с награда от МОН.



Scroll to Top