Ученици от школата по астрономия посетиха астрономическа обсерватория в гр. Белоградчик

виж още снимки

  През учебната 2016/2017 г. работата на школата беше подкрепена от проект към пpoгpaмa „Знaния зa ycпex“ на Фoндaция „Paбoтилницa зa гpaждaнcки инициaтиви“ със финaнcoвoтo cъдeйcтвиe на SАР Lаbs Бългapия. В програмата на школата беше заложено посещение на обсерваторията в Белоградчик, което се осъществи на 25 май.
  Целта на визитата в обсерваторията е учениците от школата да видят оборудването на обсерваторията, да разгледат едни от големите телескопи в страната – 60 см Касегрен и се запознаят с устройството и работата му, и да се запознаят с работата на професионалните астрономи.
  В обсерваторията работят астрономи от БАН, даващи дежурства през нощта. По време на нощните дежурства, които зависят от фазите на Луната, се правят наблюденията и изследвания. Обсерваторията има три телескопа – 60cм Kasеgren, 36.5cм Celestrone и 15cм Kasegren.
  Посрещна ни дежурният астроном – професор Ренада Антова. Тя ни запозна с устройството на телескопа, с историята на създаването на обсерваторията, и с устройството и работата на 60 сантиметровия телескоп. Отговори на въпросите на учениците за нейните открития. Интересна тема от лекцията на професор Антова беше за възможността за живот на новооткритите екзопланети.
  Белоградчишката обсерватория се намира на възвишение, което е част от масива на Белоградчишките скали и само на 100 метра от крепостта – Калето. Изчаквайки настъпването на уговорения час за визита в обсерваторията, ние разгледахме Крепостта и изслушахме увлекателен разказ на водача ни. Вълнуващо преживяване беше изкачването и слизането на скалите, както и снимането им. Посетихме и природонаучният музей, който впечатлява с пълна сбирка на животинския свят от нашите земи.
  След посещението на Белоградчишките забележителности посетихме пещерата „Венеца“. Намира се до видинското село Орешец. Пещерата е изключително екстремна, с тесни и стръмни проходи. Но с невероятно красиви, с причудливи образувания. Сталактитите ѝ са цветни и някои от тях – кухи.
  Всички тези приятни преживявания и емоции бяха осъществени благодарение на пpoгpaмaтa „Знaние към ycпex“ нa Фoндaция „Paбoтилницa зa гpaждaнcки инициaтиви“ и финaнсoвaтa пoдкpeпa на SАР Lаbs Бългapия.

Scroll to Top

   УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,
Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка Ви информираме, че обучението на учениците ще се осъществява дистанционно чрез използване на електронни ресурси.
Училището е създало необходимата организация и всички класове имат налични групи за онлайн обучение. Учебните часовете ще следват съществуващото седмично разписание.
Предлагаме Ви линкове за безплатни ресурси (учебници и учебни материали) на различните издателства.

Издателство КЛЕТ България (изисква се регистрация)

Издателство "Просвета" (изисква се регистрация)

Издателство "БИТ И ТЕХНИКА"

"Домино" ЕООД

Издателство "Изкуства"

Анубис-Булвест - електронно четими учебници 1-7. клас

Издателство „Просвета” - електронно четими учебници 1-7. клас

   Моля следете информацията на сайта на училището за адекватна реакция при променени условия.

СУ „Иван Вазов“