Изключително модерна интерактивна дъска за кабинета по физика и астрономия в СУ „Иван Вазов“

виж още снимки

  В края на 2016 г. школата по астрономия към СУ „Иван Вазов“ получи подкрепа чрез пpoeкт към пpoгpaмa „Знaния зa ycпex“ към Фoндaция „Paбoтилницa зa гpaждaнcки инициaтиви“ c финaнcoвoто съдействие на SАР Lаbs Бългapия. Принос за осъществяване на този проект има и Сдружение с обществено полезна дейност „Вазовци“. Чрез този проект учениците, изучаващи физика и астрономия в училището ще могат да се обучават в една модерна образователна среда, която ще стимулира любопитството и мотивацията им към знания.
  Най-голямата придобивка за кабинета е най-модерната в момента интерактивна дъска „Triumph board“. Тази интелигентна бяла дъска дава възможност за работа до 4 човека едновременно, които могат да пишат, рисуват, чертаят, местят предмети с пръсти, стилус, с показалка. Дъската има вграден Wi-Fi модул за безжично свързване към лаптопа на презентиращия. По повърхността ѝ, чувствителна на допир – с едно докосване с ръце или със жестове могат да се поставят или изтриват обекти, да се местят, увеличават или намаляват. С нея могат да се запаметяват видеоуроци или пък да се записват учебните материали във всички формати. Веднага след монтирането на дъската, започна употребата ѝ при работа в часовете по физика и астрономия, както и в школата на астрономия. С дъската се решават задачи по астрономия, които се онагледяват с чертежи с изключително качество и точност, създавани само с ръце, без помощни инструменти. Могат да се правят и симулации.
  Друга придобивка за учениците по проекта е новият, мобилен и олекотен телескоп рефрактор Celestron – 80 мм. С него кабинетът по физика вече разполага с три телескопа: 110 мм Касегрен, стар 60 мм Нютонов рефрактор и новият телескоп. Най-големият телескоп в училището е компютъризиран, тежък и за захранването му е необходимо да се носи тежък акумулатор. Новият телескоп е олекотен, побира се в раница, лесно се сглобява, с приличен обектив и лесно се работи с него. От март месец учениците редовно правят наблюдения с него. По време на тези наблюдения учениците си служеха и с нови подвижни звездни карти и лазерни показалки, с които насочваха телескопа, очертаваха границата на съзвездията или посочваха определени астрономически обекти.
  Благодарение на всички тези придобивки за школата по астрономия и кабинетът по физика, чрез пpoгpaма „Знaния зa ycпex“ на Фoндaция „Рaбoтилницa зa гpaждaнcки инициaтиви“ и финaнcовaтa пoдкpeпa на SАР Lаbs Бългapия и Сдружение с обществена полезна дейност „Вазовци“, се затвърждава позицията на СУ „Иван Вазов“ на иновативно училище, с качествено образование!

Scroll to Top