Откриване на метеорологична станция

виж още снимки

  На 29 май 2018 г. заместник-кмета на община Вършец – г-н Петър Стефанов преряза лентата на новата метеорологична станция в СУ „Иван Вазов“. С тази придобивка, училището се обогати по проект „Времето е наше“ на програма „Знания за успех“ към Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на SAP Labs България. Проектът е на Р. Костадинова към Сдружение с обществена полезна дейност „Вазовци“. С този проект се финансира и школа по метеорология.
  Идеята за създаване на метеорологична станция дойде от спечелен проект към Ученически институт на БАН от Р. Костадинова – учител по физика и астрономия, за създаване на малка ученическа изследователска общност. Учениците трябваше да изследват достоверността на народните поверия за времето, свързани с астрономически обекти: Слънце, Луна, звезди. В продължение на 7 месеца учениците наблюдаваха и заснемаха изгреви и залези на Слънцето и Луната. Провеждаха нощни наблюдения и наблюдаваха обекти от звездното небе, свързани с народни поверия. Още в началото на проекта през месец септември стана ясно, че данните от различните източници на информация за параметрите на времето в град Вършец са различни. Започнахме собствени измервания с ученическа лаборатория „Айнщайн“, също спечелена преди време по проект за кабинета по физика.
  Необходимостта от точни данни, нуждата от точна информация за времето, както и нови знания и умения на учениците: това е мотивацията за създаването на проекта. За огромна радост на учениците и ръководителят им, проектът беше одобрен и получи зелена светлина от ФРГИ.
  В хода на работата по проекта, учениците получиха сериозна теоретична подготовка, заедно с научна литература и печатни материали за всяко занятие.
  Незабравимо преживяване беше срещата с метеоролози от Националния институт по метеорология и хидрология и разглеждането на метеорологичния парк на института. През декември получихме и мечтаната метеорологична станция. Пристъпихме към разучаването на работата на компонентите ѝ. Поради дългата зима, монтировката на мачтата и жалузната клетка се отложи. На в началото на месец май, станцията се монтира и заработи.
  В деня на официалното откриване на метеорологичната станция, мажоретките и духовата музика към училището допринесоха за тържествеността на събитието. Г-н Петър Стефанов поздрави училището за новата придобивка и за успешните дейности. Заедно с Бояна Тодорова-Митрова, директор на СОПД „Вазовци“ прерязаха лентата на метеорологичната станция. След това участниците в тържеството разгледаха изложба от фотографии на учениците от школата. Чрез интересен музикално-театрален спектакъл „Усещане за времето“, школниците запознаха гостите на тържеството с техните знания. Разделихме се с усещане за прекрасно време, прогноза за което ще можем да правим с помощта на новата метеорологична станция. С удовлетвореност от направеното и от предстоящото.

Scroll to Top