СУ „Иван Вазов“ участва в „Запознайте се и програмирайте“ с три инициативи

виж още снимки

 Ученици от СУ „Иван Вазов“ за трета поредна година участваха в инициативата „Запознайте се и програмирайте“, която се провежда по време на Европейската седмица на програмирането. Инициативата е създадена с цел да подкрепи изграждането на свят, в който младите хора притежават необходими дигитални умения за успешно развитие.
  СУ „Иван Вазов“ участва за трета поредна година в инициативата „Запознайте се и програмирайте“ чрез Сдружение „Вазовци“ и проекти на г-жа Радка Костадинова. Благодарение на това, над 100 ученици влязоха в света на програмирането по интересен и забавен начин. За участието си през 2018 г., училището беше отличено с награда – грамота и плакет от МОН.
  Три събития се осъществиха в училището в периода от 8 до 11 октомври 2019 г.
  Инициативата стартира на 08.10. с „Училище за роботика“ официално откриване от г-жа Петя Цветкова – помощник-директор в училището и музикални изпълнения на талантливи ученици на учителя по музика – г-н Камен Пунчев. Г-н Петър Стефанов, заместник-кмет на община Вършец поздрави всички присъстващи за участието в седмицата на програмирането и пожела успех на инициативата и участниците в нея. Учениците бяха поздравени и от г-жа Евелина Георгиева – общински експерт по образование и редактор на вестник „Вършец“. Над 100 ученика се запознаха с отбор „СкайНет“. Двама от членовете: Бенджамин Горанов и Дейвид Давидов, представиха своето виждане за роботиката и програмирането, и разказаха за участието си в Националното състезание по роботика. Представиха и видеоклип от състезанието. След подкрепяща пауза всички участници със затаен дъх се запознаха със дизайна на робота. Г-н Beнциcлaв Cтaмeнoв ги въведе в програмирането на робота LEGO Mindstorms EV3. Всички с огромно внимание следяха от екрана програмирането, командите и реализирането на програмата. Запознаха се със сензорите на робота, а самият робот се програмира на място, така че да се движи по черната линия и да спира при доближаване на преграда.
  Следващият ден 09.10. беше посветен на светлината, светлинно базирани технологии и производство на светлинни източници. Учениците се срещнаха с господин Георги Димитров – специалист по съвременни източници на осветление, който по увлекателен и интересен начин ни запозна със съвременните тенденции на изкуственото осветление и с приносът на местното производство за модернизиране на осветлението в българските училища. В този ден официален гост беше г-жа Ани Ангелова – Директор на училището. Подкрепящата пауза се съчета с игрите „ Аз съм робот“ и „Бинго“. В първата игра учениците трябваше да насочват робота Тереза да изпълни своята мисия. А във втората игра трябваше да направят линии на Бинго картон с правилни отговори от областта на програмирането. Абсолютен победител във втората игра беше Дейвид Давидов от 10а , а в първата – Доброслав Иванов от 12а. Победителите и всички активни участници в игрите получиха награди. След игрите присъстващите се запознаха с научния проект на отбор „СкайНет“. „Нека бъде светлина“ е изследователски проект, който беше осъществен с дейта-логера „Einstein Lab II“. С него се изследваха съвременните източници на осветление, разпространени в град Вършец. Елина Миронова, Тереза Стефанова, Бенджамин Тодоров и Дейвид Давидов разказаха за изследванията, за резултатите и как влияят съвременните източници на осветление на човешкото здраве.
  Седмицата на програмирането се закри на 11.10. Доктор Милена Крумова – преподавател в УНСС и ТУ – гр. София се срещна като лектор с ученици от 10 до 12 клас. Тя разказа за нуждата от познаването на програмирането и съвременни технологии в образованието и запозна учениците с много приложения, които могат да са им в помощ при разработване на техни домашни. Във втората част на събитието, учениците в компютърния кабинет на гимназията се научиха да правят QR код, с който да изпратят домашната си работа на преподавателя, научиха се да изработват свой блог. Всички ученици получиха списък с голям брой образователни приложения, с а с някои от тях се запознаха директно в компютърния кабинет.
  В рамките на инициативата учениците се срещнаха и с робота Бобо, запознаха се с образовани и компетентни в областта на програмирането хора, ръководещи производства и образователни кампании.
  Участниците в трите събития получиха сертификати, награди – тениски, шапки и брошури.
  Трите събития в СУ „Иван Вазов“ град Вършец станаха възможни благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, SAP България и Techsoup в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Scroll to Top