Предстоящо участие на
СУ „Иван Вазов“ в Европейската седмица на програмирането 2022 г.

За шеста поредна година „Запознайте се и програмирайте“ дава възможност на деца и младежи на възраст от 8 до 24 години да представят свои идеи за събития, свързани с програмиране. Инициативата е създадена от технологичната компания SAP и Haus des Stiffens GmbH в Мюнхен, съвместно с партньорската мрежа на TechSoup Европа. Партньор за България е Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). Инициативата е част от Европейската седмица на програмирането и съвпада с Целите на ООН за устойчиво развитие.

СУ „Иван Вазов“ участва от 2017 година в Европейската седмица на програмирането чрез инициативата „Meet and code“ и сдружение „Вазовци“. През 2018 г. училището беше отличено с награда от МОН за реализирани проекти в рамките на тази инициатива, а през 2021 г., г-жа Радка Костадинова беше отличена с награда от Европейската комисия за ежегодното организиране на тази инициатива в СУ „Иван Вазов“.

През 2022 г. благодарение на представената възможност за ученици и учители от ФРГИ и финансовата подкрепа от SAP България и TechSoup Европа, две събития ще се осъществят офлайн в СУ „Иван Вазов“:

На 07.10.2022 г. От 13.20 – 15.00 часа – „Технологично предприемачество в програмирането“

Целта на събитието „Технологично предприемачество в програмирането“ е да се представят съвременни бизнес модели и възможности за финансиране за технологично предприемачество, както и ролята на компетенциите по програмиране за стартиращи компании. Участниците ще направят бенчмаркинг анализ на бизнес модели на компании за SaaS (Software as a Service) услуги, в основата на които са знанията и уменията по програмиране. Гост – лектор на събитието ще бъде доц. д-р Милена Крумова, ТУ София
Събитието ще се проведе във актовата зала на СУ „Иван Вазов“.

На 11.10.2022 г.: Роботика със сензори за светлина и Scratch

Ученици от СУ „Иван Вазов“ ще демонстрират как могат да работят 2 робота LEGO Mindstorms EV3 с различно разположени сензори за светлина (различен дизайн) и програмирани по различен начин: с оригинален софтуер на LEGO и със Scratch. Събитието ще се проведе във актовата зала на СУ „Иван Вазов“.

Всички участници в двете събития ще получат европейски сертификати за участие, както и награди!
Участвайте, програмирайте, открийте светът на програмирането и се забавлявайте!

Scroll to Top