Празник на ромските традиции
и култура в СОУ „Иван Вазов“

виж още снимки

  По инициатива на Общинския съвет на децата и 11 а и б класове, на 12.01.2016 г. в актовата зала на СОУ „Иван Вазов” се проведе първата от предвидените инициативи по проект „Заедно можем”.
  Проектът обхваща поредица от дейности, свързани с разрешаването на един от основните проблеми сред ромските ученици – сключването на ранен брак по /или без/ желание на самото дете и отпадането му от училище. Традиция при ромите в общината е да продават момичетата си на 15-16 годишна възраст, те остават без образование и по този начин са обречени на мизерно съществуване като се препитават с временна работа през летния сезон /бране на билки и гъби/. В основата на планираните дейности е идеята, че ромската общност трябва да е активен участник в усилията за преодоляване на тази патриархална традиция, че образованието ще им даде шанс за реализация, по-добър и достоен живот.
  Програмата включваше разпространяване на брошури на тема „Рискът при ранните бракове”, изготвени от Ивелина Петрова и Александра Йосифова от 10Б клас; прожекция на филм за възможностите за обучение на ученици от ромския етнос след завършване на средно образование; конкурс „Мис Василица 2016”. В него взеха участие осем момичета, които представиха своите таланти в различни области. Носителка на приза стана ученичката Митра Радославова от 7 клас, спечелила журито с отлично декламаторско майсторство на стихотворението „По Василица”.
  Пожелаваме на всички наши съученици от ромски произход здраве, вдъхновение, упоритост при постигане на мечтите и честита Василица!

Ивелина Петрова

Scroll to Top