Април – месец на космонавтиката

виж още снимки

  На 25.04.2017 г. от 13:30 часа, в мобилната актова зала на СУ „Иван Вазов“, ученици и преподаватели от училището отбелязаха месеца на космонавтиката – април. Тази инициатива на участниците в школата по астрономия е възможна благодарение на подкрепата на Фoндaция „Paбoтилницa зa гpaждaнcки инициaтиви“ и финансовата подкрепа на SАР Lаbs Бългapия по програма „Знaния зa ycпex“. Целта на космическата инициатива е учениците от школата да запознаят своите връстници с българския принос и българските постижения в Космонавтиката и да разширят своите знания за първите космически полети .
  Инициатори и организатори на събитието са членовете на школата по астрономия в училището. В програмата на школата по астрономия, беше залегнало мероприятие за отбелязване на първият космически полет и постиженията на съвременната космонавтика. Но тъй като съвременните постижения на космонавтиката са толкова много и различни, те решиха да анкетират и интервюират своите съученици, за да определят темите на своите разработки. След провеждането на анкети и интервюта с учениците от училището, младите астрономи изненадващо установиха, че част от учениците не знаят кой е първият български космонавт.
   Затова решиха да отбележат месеца на космонавтиката на два етапа. В първия етап ще се припомни подвига на първия космонавт Гагарин , като ще се запознаят записки от дневника му по време на първия полет. Във втория – българския принос за развитие на космонавтиката. Национална гордост за малката ни държава е съвременната апаратура на българските учени, участваща в космически апарати, за която гостите на събитието ще получат информация.
  Участниците школата са надяват да демонстрират успешно своите знания и умения, придобити в школата благодарение на програмата „Знaния за ycпex“. Благодарение на Фoндaция „Paбoтилницa зa гpaждaнcки инициaтиви“ и финансовата подкрепа на SАР Lаbs се надяват научните, технологични и инженерни постижения на българските учени да се превърнат в вдъхновение и мотивация на техните съученици.

Scroll to Top